Az apátsági sörfőzés több évszázados hagyománnyal rendelkezik ám sajnos ez elhalványult az idők során. Bár már nálunk is volt példa szerzetesrendekhez kapcsolódó sörre, de mégis elég kevés volt eddig itthon. Eddig.

Az apátsági sörfőzés több évszázados hagyománnyal rendelkezik ám sajnos ez elhalványult az idők során. Bár már nálunk is volt példa szerzetesrendekhez kapcsolódó sörre, lásd bővebben a Zirci Apátsági sörök, de mégis elég kevés volt eddig itthon. Eddig.

A régi időkben ahhoz, hogy egy sört apátságinak hívhassanak a főzdének a kolostor területén belül kellett lennie és a szerzeteseknek is szerepet kellett játszania a sör elkészítésében. Ez mára azért finomodott és sok „apátsági” sört nem is apátok készítenek hanem nagyüzemi sörfőzdék, akik megvették a recepteket és imitálják az eljárásokat.

Ez helyzet kezd most megváltozni az utóbbi időben és főzés kezd visszatérni a szerzetesekhez. Ez történt most a pannonhalmi főapátságnál, ahol nyitottak egy a mai kornak megfelelő sörfőzdét, szerződtettek egy régi pannonhalmi diákot (aki időközben sörfőzőmester lett) és elkezdek sört készíteni.

Pannonhalmi Főapátság - Quadrupel sör

Milyen az eredmény?

Én a Quadrupel nevű sörüket kóstoltam, ami azt ígéri amit a neve is mond.

Jó értelemben édeskés kortyolgatós barnasör, bár nyoma sincs a karamellességnek – mint a stoutoknál – helyette egy mellékíz nélküli enyhén szénsavas korrekt ízt kapsz, amit ebben az árkategóriában már nyugodtan el is várhatsz. (Én 600 forintért vásároltam.) Habja és illata nincs sok, mint általában a barna söröknek, van viszont testes megjelenés, édeskés íz, kicsit sem fűszeres.

Az üveg formája egyedi, ahogy a címke is. Az utóbbi néhol dombornyomott és szerintem különösen elegáns, érdekesség hogy a régi hagyományokhoz híven „x”-ekkel jelöli az erősséget, ami a Quadrupel esetében a maximum azaz négyes. Ez most 10%-ot jelent, ez okoz némi alkoholos utóízt, de nekem nem volt zavaró.

Értékelés

Értékelés
4.3 5 0 1
Ez a sör tökéletesen egy késő őszi estéhez, ahol nem kell az hogy egyből lehúzd a söröd hanem elülsz egy kicsit, beszélgetsz és kortyonként élvezed a tökéletes belga ízvilágot egy magyar sörtől.
Ez a sör tökéletesen egy késő őszi estéhez, ahol nem kell az hogy egyből lehúzd a söröd hanem elülsz egy kicsit, beszélgetsz és kortyonként élvezed a tökéletes belga ízvilágot egy magyar sörtől.
4,3 rating
4.3/5
Total Score
 • Kinézet
  5,0 rating
  5/5 Amazing
  Szép üveg és kiugróan szép címke.
 • Íz
  4,0 rating
  4/5 Good
  Korrekt és hozza az elvárhatót, de vannak hibák.
 • Ár-érték arány
  4,0 rating
  4/5 Good
  600 Ft-ért egy jó vétel bármikor, bár vannak más jó vételek is.
Balázs Balázs

Amikor összeáll egy híres pék és egy híres sörfőzdével, akkor valami igazán különleges születik. Ez esetben egy Toast Ale.

A karácsony ízét keresték és közben meglett a karácsonyfáé. Mondhatni kapufa, de mégsem, mert idén már ennél különlegesebb sörrel nem lesz dolgunk.

A Hopgoblin egy erdőlakó lény, amely élelemért cserébe házimunkát vagy ha nem adsz neki akkor tréfákat űz veled. Megkóstolod a sörét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük