Kezd itt!


A söröknek rengeteg fajtája létezik ( APA, IPA, Stout, hogy csak néhányat említsek a mostanában divatosak közül) de alapvetően két fő csoportra oszthatjuk őket (ezeken kívül vannak még csoportok, de azok annyira ritkák, hogy nem beszélek külön róluk).

Felső erjesztésűek sörök ( Ale )

A kisüzemi főzdék jellemzően ilyen tipusú söröket főznek, mert ezt viszonylag kisebb mennyiségben is le lehet főzni és nem igényel különleges körülményeket.

Itt az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején úszik, az erjedés folyamata pedig normál pince vagy szobahőmérsékleten megy végbe 10-21°C fokon. Az élesztő melléktermékei a sörben maradnak sokszor gyümölcsös, olajos ízt kölcsönözve a sörnek.

A legtöbb ilyen sör árpából készül és attól függően lesz sötét, vagy világos, hogy mennyire pörkölik meg az árpát.

Alsó erjesztésűek sörök ( Lager )

A legmodernebb sörfőzési technikának számít ( XIX században kezdék el széles körben hasznákni ) és ezek azok a sörök amikkel a legtöbbször találkozunk, ugyanis a nagyüzemei sörfőzdék legtöbbszört ezt az eljárást alkalmazzák.

A lényege, hogy az élesztő leereszkedik a sörlé aljára és ott megy végbe a az erjedés folyamata 0-6°C fokon. Fontos jellemző még, hogy ezeket a söröket pasztörizálják így elpusztítva az élő organizmusokat belőle, amitől jobban eláll ez a típus.

Balazs Balazs